Tuesday, 7 January 2014

Checklist Barang Keperluan Ibu dan Bayi

Assalamualaikum ^.^

Siapa yang dah jadi Mummy kat sini ^_^ ataupun yang bakal nak jadi Mummy? Hehe mesti bestkan…for mummy to be ni mesti dah macam2 ade dalam kepale nak beli barang2 baby yang bakal lahir tu… macam nurul jugak…nurul dah jadi ibu Jun 2013 hari tu… sepatutnye due bulan 9/7/2013 tapi baby dah x sabar nak keluar kot…malam tu ayah die berbual dengan die n suruh die lahir cepat n teman ibu…esoknye 22/6/2013…air ketuban bocor pukul 10pg, pukul 12tghri masuk labour room pukul 3.40pm keluar la si kecik tu dengan berat 2.77kg. Nasib baik la dah prepare sikit2 barang baby n ibu. Dah stanby dalam bonet kereta dah time 2… Kat sini Nurul share sikit la ye checklist barang pade mummy yang pertama kali jadi ibu…checklist ni sangat berguna tau…percaya lah…

Pakaian bayi

Mummy digalakkan membeli baju baby yang bersaiz besar iaitu enam bulan ke atas sebab baby ni cepat membesar..so kalau beli baju yang sama saiz dengan umur die nanti membazir sebab dapat pakai bape kali je pas2 dah xmuat… tapi kalau ada modal lebih x salah pun beli sebab baju baby ni sangat comel hahahhaha… ok Antara pakaian asas baby ni adalah seperti :

ü  Baju lengan pendek (baju lubang2)
ü  Baju lengan panjang
ü  Seluar pendek
ü  Seluar panjang
ü  Barut (barut tali @ barut zap)
ü  Sarung tangan
ü  Sarung kaki
ü  Kain bedung (untuk bedung baby)
ü  Topi (kepala baby kene ditutup untuk elakkan masuk angina)

Untuk melihat baju baby, korg boleh klik je kat page ni Nureezqie Fashion ye

Lampin

Terpulang pada mummy nak guna lampin pakai buang atau lampin kain. Of coz la lampin kain lebih jimat kan tapi leceh sikit sebab baby baru lahir ni kerap buang air. So kalau mummy xlarat sentiasa nak tukar lampin baby, mummy boleh guna lampin pakai buang.

ü  Lampin pakai buang (saiz newborn @ saiz S) anak Nurul pakai jenama Drypers. So far ok la sebab kulit die xmelecet n tahan jugak la.. setengah lampin pakai buang ni bila baby buang air, bau yang naik tu sangat kuat. Tapi bile pakai drypers bau xde..
ü  Pelapik getah @ plastic (guna masa nak tukar lampin baby)
ü  Tisu Basah
ü  Botol Spray (standby air dalam botol untuk cuci punggung baby kalau baby iyak)
ü  Plastik napkin (untuk mummy yang pakaikan baby napkin kain)
ü  Beg lampin (letak lampin kalau keluar rumah)

Set Mandian
ü  Besen baby
ü  Tuala baby (Nurul guna napkin je lap anak lagi senang)
ü  Sapu Tangan (untuk lap muka baby)
ü  Sabun Baby
ü  Syampu Baby

Set Penjagaan Baby
ü  Losen baby
ü  Minyak telon @ Minyak kayu putih
ü  Minyak baby (baby oil)
ü  Bedak baby
ü  Berus rambut
ü  Krim ruam lampin
ü  Ketip Kuku
ü  Termometer digital (sangat berguna kalau baby demam)

Tidur

 Nurul x terfikir pun pasal bende ni masa nak beranak dulu huhu…nasib baik ibu dah siap buatkan semuanya untuk cucu 1st die nak hehehe tq ibu.

ü  Tilam baby
ü  Bantal kepala
ü  Bantal peluk
ü  Selimut baby
ü  Cadar


Penyusuan

Susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi terutamanya dalam tempoh enam bulan pertama mereka. Tapi anak nurul dah campur susu sejak die lahir lagi sebab susu keluar 3 hari lepas baby lahir. So terpaksa lah bagi susu formula. Kalau mummy yang senasib dengan nurul 2 try lah pegi urut. Takut susu tersekat 2 susu xboleh keluar tu.

   Penyusuan susu ibu:
 ü   Pam payu dara (manual / bateri / elektrik)
 ü   Bekas penyimpanan susu ibu
 ü   Beg pendingin
 ü   Nursing cover
   Penyusuan susu formula:
         ü  Botol susu bebas BPA
         ü  Puting botol susu
   ü  Berus botol
        ü  Bekas untuk menyimpan susu formula
        ü  Bekas menyimpan air panas
        ü  Bekas menyimpan air kosong
        ü  Alat steril botol susu

  Checklist bawah ni checklist barang lengkap untuk kegunaan mummy bawak ke hospital.

Untuk Ibu
1) Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2) Kad Pengenalan
3) Telefon Bimbit
4) Baju longgar/Blouses (untuk pulang ke rumah je sebab selalunya hosp bagi baju utk mummy)
5) Stokin - 2
6) Kain Batik -1
7) Baju/Seluar Dalam - 5
8) Skaf Kepala/Ki - 2
9) Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10) Majalah/Buku
11) Tuala Mandi
12) Maternity Pad/Pad Biasa - 1 pek
13) Tuala Muka - 1
14) Selipar -1
15) Kamera
16) Air/Minyak Selusuh
17) Minyak Angin
18) Air Zam Zam
19) Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti)
20) Termos Air Panas
21) Bag Plastik
22) Baju Sejuk (Sweater) -1
23) Sikat -1
24) Breast Pad - 4
25) Nursing Bra - 4

Untuk Bayi
1) Baby Diapers – 1pek
2) Baju - 3
3) Minyak Telon - 1
4) Baby Wipes/Wet Tissue
5) Tuala Mandi – 1 / Sapu Tangan - 2
6) Stokin/Sarung Tangan Bayi - 4
7) Peralatan Mandi
8) Selimut/Bedung - 3
9) Barut - 5
10) Topi – 1
  
Keperluan Berpantang - Berpantang (Untuk Ibu) 
1) Jamu/Set Lepas Bersalin
2) Stokin
3) Baju Sejuk
4) Tungku
5) Selimut
6) Selipar
7) Buku/Majalah
8) Kain Batik
9) Bengkung/Barut
10) Maternity Pad/Pad Biasa
11) Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12) Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13) Minyak Angin/Urut


No comments:

Post a Comment